Kijk op het fotografisch universum door Erwin Puts
Blog
  • © 2005-2020 Erwin Puts Contact Me 0

Blog

Mythes en zo

Over Leica valt nog weinig te zeggen. De meeste verhalen en opinies zijn niet op echte feiten gebaseerd. Dit geldt zowel voor de positieva als negatieve verhalen. Over wat er allemaal over de klassieke M3 camera en over de vele Leica objectieven wordt verteld, kun je je alleen nog verwonderen. De nu werkelijk talloze websites, blogs en commentaren volgen bijna allemaal het papagaaien-concept. Iemand zegt iets, en een tweede beaamt dit verhaal en bij de derde persoon is het een feit. Dit is het effect van internet communicatie. Het is een grote echoput: je roept iets en je krijgt het honderdvoudig terug.
Voor de vele andere mechanische cameras en de werkelijk goede objectieven van Japanse en Duitse makelij (de Schneider Xenon 2/50 mm is echt beter dan de Summicron 2/50 van dezelfde generatie en de Nikkor-H is echt even goed als de Summicron -R) geldt een treuriger verhaal: ze zijn verdoemd tot vergetelheid.
De Canon F1 new was een geweldig concept en een tour de force van de Japanse ontwerpers, net als de nog oudere Canon meetzoekercameras. Toch zijn die cameras totaal vergeten en wie er nog van weet zucht diep en zegt dan dat ze zo niet meer gemaakt worden. Ook zo een uitspraak die als dooddoener de wereld in gaat.
Hetzelfde verhaal gaat ook op voor het beruchte Zone Systeem. Je wordt er nog steeds mee overvallen op allerlei websites die zich bezighouden met film en filmchemie.
Die websites staan ook bol van de meningen over films en cameras, de een nog onzinniger dan de ander.
Je kan echt niet beter doen dan een densitometer kopen of lenen en dan je eigen combinatie van film, ontwikkelaar en belichtingsmeter (ingebouwd en/of extern) uitproberen.
Ik heb overigens de nieuwe Ilford Multigrade RC (V?) in de doka liggen om uit te proberen. Duur? Dat wel: 10 vel A4 voor de prijs van bijna Euro 30 (met verzendkosten! Is er nog een winkel waar je die spullen over de toonbank kan kopen!?).

l1065730